Rijbewijs?

Dient u een bepaald rijbewijs te behalen voor een elektrische fiets? Of voor een elektrische scooter? Elektrische moto?

Elektrische fiets

Voor een elektrische fiets met een maximale snelheid van 25km/u hoeft u geen rijbewijs te behalen en dient u geen bepaalde leeftijd te hebben.

Voor een snelle elektrische fiets, die snelheden behaalt tot 45km/u, moet u minimum 16 jaar oud zijn en hiervoor dient u dan een rijbewijs Bromfiets AM te behalen. Indien u 18 jaar bent en het rijbewijs Auto B bezit, is dit ook geldig.
Naast een rijbewijs heeft u hiervoor ook een nummerplaat en een verzekering nodig aangezien deze snelle elektrische fiets wettelijk wordt gecatalogeerd als een bromfiets klasse B.


Elektrische scooter
Voor een elektrische scooter klasse A, tot 25km/u moet u minstens 16 jaar zijn en heeft u geen rijbewijs nodig.

Voor een elektrische scooter klasse B, tot 45km/u moet u minstens 16 jaar zijn en hoeft u een rijbewijs Bromfiets AM behalen. Indien u 18 jaar bent en het rijbewijs Auto B bezit, is dit ook geldig.


Elektrische moto
Als je het rijbewijs B na 1 mei 2011 verkregen hebt, kan je na twee jaar een motorfiets of scooter met een maximumvermogen van 11 kW besturen, op voorwaarde dat je vier uur opleiding in een rijschool gevolgd hebt. In dat geval is er geen theoretisch of praktisch examen.

Als je rijbewijs voor 1 mei 2011 afgeleverd is, ben je niet verplicht om een opleiding te volgen om een brommer of een scooter te besturen. 
In dat geval (A1 met rijbewijs B) mag je alleen in België rijden. Om in het buitenland te rijden, moet je houder zijn van een volwaardig rijbewijs van categorie A1.
Echter raden we toch aan om zo'n opleiding bij te volgen indien u geen frequent bestuurder bent.