De elektrische fiets: een investering die je snel terug verdient

De elektrische fiets: een investering die je snel terug verdient

Voor velen is de aankoop van een elektrische fiets een serieuze hap uit het budget. Al snel stempelen ze de e-bike af als “te duur”, waardoor ze de aankoop uitstellen of afstellen. Maar voor wie verder kijkt dan de investering, kan al snel berekenen dat je een elektrische fiets vlotjes kan terug verdienen!

Woon-werk vergoeding
Vooral diegene die de e-bike gebruikt voor zijn of haar woon-werk verkeer, kan de investering snel terugverdienen.
Laten we er van uitgaan dat je een fulltime job uitoefent en dus 5x per week heen en terug gaat naar het werk. Stel dat de afstand van een enkele rit 15km is. Dit is een afstand die je niet met de gewone fiets dagelijks zal afleggen, tenzij je zeer sportief bent.

Wel een afstand waarvoor de meesten onder ons de wagen zouden kiezen. Enige nadeel aan die wagen is dat je vaak vast zit in het verkeer. Vaak doe je er twee keer zo lang over en is dus eigenlijk de gemiddelde snelheid die je kan halen met de wagen zeer laag. Check dat zelf maar even!

Als je nu eens die afstand zou afleggen met een elektrische fiets. 15km ontspannend fietsen aan 25km/u, dat zou een dikke 30 minuten in beslag nemen. Afhankelijk van je traject, doe je er misschien wel even lang over met de wagen, omdat je constant staat aan te schuiven.

Wel, laten we nu even rekenen, heen en weer is dat 30km per dag. Afhankelijk van je paritair comité waarbij je behoort, krijgt je tot € 0,23 / gereden km. Dat is € 6,90 per dag. Dit maal 20 werkdagen, bekom je € 138,00 per maand. Dit bedrag ontvang je per maand, gewoon om met die e-bike een ontspannend ritje te maken, langs de file heen.

Ditzelfde bedrag kan je trouwens ook ontvangen voor een speed pedelec (45km/u). Dan leg je de afstand nog sneller af!

Lage intrest fietsleningen
De banken spelen in op het feit dat een tweede wagen steeds vaker wordt vervangen door een elektrische fiets of speed pedelec. Vandaar ook de intresten op de fietsleningen zéér laag zijn, zelfs tot 1,09 % (KBC)!

Laten we eens verder rekenen. Stel je koopt een elektrische fiets van € 2750,00. Hiervoor kan je het volledige bedrag lenen aan 1,09% intrest. Dit betekend een maandelijkse afbetaling van € 115,89 op een termijn van 24 maanden. Het totale terug te betalen bedrag komt op € 2781,18. Dat betekent dat je na 2 jaar slechts € 31,18 extra dient te betalen. Hiervoor kan je toch je spaargeld niet voor aanspreken?

Én dan nog te denken dat je die volledige aflossing kan betalen met je woon-werk vergoeding. Want ik het voorbeeld hiervoor ontvang je € 138,00 aan woon-werk vergoeding en de maandelijkse aflossing is slechts € 115,89.

Simuleer zelf je fietslening: https://www.kbc.be/particulieren/nl/proces/voertuig/lening-elektrische-fiets-aanvragen.html

Besparing brandstof
Dan spreken we nog niet over wat je maandelijks uitspaart aan brandstof, omdat je de auto aan de kant laat staan.

We halen er opnieuw even de rekenmachine bij. Een gemiddeld verbruik van een kleine diesel wagen ligt rond de 6,5liter per 100km. Als we opnieuw verder gaan met die afstand van 15km enkel, bekomen we 600km per maand (30km/dag x 20 werkdagen). Dat betekent dat je voor die afstand 39liter diesel nodig hebt, dit aan € 1,28 / liter. Dan bespaar je maandelijks ook nog eens € 49,92 uit omdat je de wagen in de garage of op de oprit laat staan.

De elektrische fiets snel terug verdienen
Laten we dus even samenvatten, of beter gezegd optellen.
Want voor wie een gemiddelde elektrische fiets van € 2750,00 koopt, de aankoop financiert met een fietslening aan een intrest van 1,09% en de e-bike dagelijks gebruikt voor zijn of haar woon-werk verkeer. Verdient de fiets terug in een dik jaar!

Zeg dus niet meteen dat een elektrische fiets te duur is, of niet haalbaar is. Maar bekijk het op een lange termijn. Bekijk alle mogelijkheden, alle voordelen.

Vergeet ook niet dat je naast je woon-werk verkeer, je er ook veel plezier aan kan beleven.

Bekijk dus snel even onze modellen op: https://www.electric-scooters.be/nl/Onze-producten/Elektrische-fietsen